Dak vervangen: kosten en info

Een dak kan wel 30 jaar mee, maar eeuwig blijft het niet goed. Op den duur is het tijd voor wat anders. Dan kun je er voor kiezen het dak te vervangen. Lees hier wat voor kosten daar bij komen kijken. 

De soorten daken en kosten

Een dak vervangen is niet iets wat je zomaar even kunt doen. Vaak moet eerst het oude dak verwijderd worden, het nieuwe materiaal aangeschaft worden en moet een dakdekker het dak voorbereiden. En dit is allemaal voordat het nieuwe dak geplaatst kan worden. De kosten van een dakrenovatie of een nieuw dak kunnen dan ook erg verschillen. Een nieuw rieten dak is bijvoorbeeld duurder dan een nieuw bitumen dak. Ook wordt naast alleen het vervangen ook het hele dak nagekeken worden en hersteld waar nodig. 

Kosten overzicht 

Soort dakbedekkingPrijs per m²
Dakbedekking hellend dak
Dakpannen€30,- tot €60,-
Rieten dak€70,- tot €95,-
Dakleien€65,- tot €120,-
Zink€90,- tot €110,-
Dakbedekking plat dak
Bitumen€40,- tot € 60,-
EPDM€60,- tot €80,-
Pvc€50,- tot €70,-
Groen dak€40,- tot €200,-

Soorten

De bovengenoemde daken zijn dus allemaal verschillend in prijs. Dit komt doordat het ene materiaal nou eenmaal duurder is dan het andere. Dakpannen en bitumen dakbedekking zijn de voorkomendste materialen. Hierbij liggen dakpannen vaak op een hellend dak en het bitumen dak is vaak plat. Dat wil niet zeggen dat het andersom niet voorkomt. Deze materialen gaan vaak lang mee en zijn daarom ook erg populair. Een ander voordeel van een bitumen dak is dat het makkelijk te leggen is. 

Waarom dak vervangen? 

Je kunt verschillende redenen hebben om je dak te willen vervangen. Soms moet het omdat er schade is opgetreden. Dit kan veroorzaakt zijn door weersomstandigheden of doordat het dak niet is onderhouden. Daarnaast kan een dak ook simpelweg verouderd zijn. Zoals al werd genoemd kunnen daken heel lang mee, maar op den duur verzwakt het materiaal en is er een grotere kans op lekkages en andere ongewenste problemen. Wanneer je je dak op tijd laat vervangen, voorkom je ernstige schade en hoge reparatiekosten. 

Meer leren over dakwerken? Kijk eens op het overzicht van dakdekkers in heel Nederland: Dakdekkers Gids!

Voordelen dak vervangen

Het vervangen van je dak brengt vele voordelen met zich mee:

  • Je verbetert de uitstraling van je woning, je dak ziet er weer als nieuw uit
  • Je dak heeft weer een lange levensduur, gemiddeld gaat nieuwe dakbedekking 50 jaar mee!
  • De woningwaarde stijgt, zeker wanneer je ook nog je dak laat isoleren
  • Het vervangen van de dakbedekking en het plaatsen van dakisolatie zijn twee werkzaamheden die eenvoudig gecombineerd kunnen worden.
    • Dakisolatie voorkomt dat er te veel warmte uit je woning ontsnapt. Dankzij dakisolatie hoef je niet meer zoveel te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je veel op je energierekening!
  • Het op tijd vervangen van de dakbedekking voorkomt ernstige schade en hoge reparatiekosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *