HELDEN AAN DE BAL HOE NEDERLAND ORANJE KLEURT

 

Van links naar rechts: Kees Jansma, Rinus Israël, Frits Barend, Willem Vissers, Erwin Wolf, Barbara Barend, Willem Bijleveld, Maria Westerbos

Nederlands voetbal, oranjekoorts en Johan Cruijff in het Nederlands Openluchtmuseum

Vanaf 24 maart presenteert het Nederlands Openluchtmuseum Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de hoogtepunten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis vanaf 1974, toen voor het eerst in Nederland het ‘oranje-gevoel’ toesloeg dat in de decennia daarna zou uitgroeien tot een ware oranje-koorts. Johan Cruijff, Nederlands beroemdste voetballer aller tijden, krijgt een ereplaats in de tentoonstelling met een speciaal aan hem gewijde zaal. Helden aan de Bal toont de bezoeker 40 jaar voetbalgeschiedenis met als absoluut hoogtepunt ‘1988’. De beker die in dat jaar door het Nederlands elftal werd gewonnen, is in de tentoonstelling te zien en de bezoeker kan ermee op de foto. Helden aan de Bal wordt gesponsord door ING, hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal en sponsor van het Nederlands Openluchtmuseum.

Voetbalsterren
Film- en geluidsfragmenten, heel veel foto’s en natuurlijk originele voetbalrelikwieën nemen de bezoeker mee langs een roemrucht Nederlands voetbalverleden. In 1974 speelden de grootste voetbalhelden de voetbalsterren van de WK-hemel. Die helden werden tweede maar het land kleurde –voor het eerst- oranje. De tentoonstelling toont in zeven zalen alle hoogtepunten van Oranje van ’74 tot nu. Helden aan de Bal probeert het oranje-gevoel te verklaren en geeft de bezoeker uitgebreid de mogelijkheid dat gevoel te (her)beleven en er zelf aan mee te doen. Je kunt jezelf fotograferen met de EK-beker uit ’88, zelf een droomteam samenstellen, er is een eregalerij met een selectie van voetballers die tot op heden in het Nederlands elftal speelden. In de Johan Cruijff-zaal kunnen bezoekers een ‘Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid’ achterlaten.

Nummer 14
Gullit, Van Basten, Lenstra, Moulijn, Michels, Van Gaal, Hiddink, Van Marwijk – ze komen allemaal voorbij. Maar geen voetbalheld spreekt, één jaar na zijn overlijden, zó tot de verbeelding als Johan Cruijff (1947-2016). De voormalige aanvaller en spelverdeler werd in 1999 uitgeroepen tot Europees voetballer van de 20ste eeuw. In een speciale zaal komen veel herinneringen aan ‘nummer 14’ bij elkaar, met 14 vitrines vol Cruijff-memorablia uit een privécollectie. Een beeldmontage laat bijzondere momenten in Cruijffs leven zien, in Nederland, Spanje en de VS.

Nederlands Openluchtmuseum vernieuwt zijn presentatie
Behalve met Helden aan de Bal vernieuwt het Nederlands Openluchtmuseum ook zijn presentatie met de Canon van Nederland. Vanaf 23 september toont het museum een overzicht van de gehele geschiedenis van ons land, van ‘hunebed tot heden’. Historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen tonen de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Ook wordt Nederland in groter perspectief geplaatst wat betreft bevolking, klimaat en geografie. Digitale technieken wisselen authentieke, historische objecten af, onder meer uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Helden aan de Bal wordt georganiseerd in samenwerking met journalist en presentator Frits Barend.

Helden aan de Bal wordt gesponsord door ING. ING is sinds 2010 sponsor van het Openluchtmuseum en vindt het belangrijk om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarnaast is ING hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal. Deze tentoonstelling brengt beide sponsorships samen.

Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt

24 maart – 30 juni 2017, Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, Arnhem.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *