Tips voor het maken van een goed verslag

We hebben allemaal wel eens een verslag moeten schrijven, of dat nou voor school was of voor werk of iets anders. Als je een verslag gaat maken wordt je daar meestal ook op beoordeeld dus je wilt dat het zo goed mogelijk gedaan wordt en het er ook zo professioneel mogelijk uitziet. Het maken van een goed verslag kan echter nog best een uitdaging zijn voor vele mensen, we gaan daarom in dit artikel een aantal tips geven voor het maken van een goed en professioneel verslag.

Ondersteuning

Een goed verslag heeft ook ondersteunend materiaal. Het meest voorkomend ondersteunend materiaal zijn afbeeldingen. Het ziet er het meest professioneel uit als deze afbeeldingen ook in kleur geprint zijn. Vaak zijn zwart wit afbeeldingen erg onduidelijk en hebben een lage resolutie. Dit ziet er niet heel professioneel uit en het heeft ook geen toegevoegde waarde aan het verslag om een onduidelijke afbeelding toe te voegen. Als je verzekerd wilt zijn van goede kwaliteit kleuren foto´s, dan kan je een refurbished a3 kleurenprinter kopen. Je kan natuurlijk ook ander ondersteunend materiaal toevoegen aan je verslag. Denk dan aan grafieken bijvoorbeeld. Wat het ook mag zijn het is altijd aangeraden om iets van een ondersteunende afbeelding of iets van die soorten toe te voegen. Dit maakt het verslag meer volledig en ook duidelijker voor de lezer.

Goede opmaak 

Een goed verslag heeft een goede opmaak. Gebruik een leesbare “standaard” lettertype en gebruik een lettergrootte tussen 11 tot 13. Gebruik ook koppen boven elke paragraaf. Dit maakt het meer overzichtelijk. Het is ook belangrijk dat je de bron van ieder afbeelding die je gebruikt erbij vermeld. Verdeel je tekst in alinea’s zodat het leesbaar en duidelijk is. Voor lange verslagen raden we het aan om een inhoudsopgave te maken. Het is ook belangrijk dat je verslag volledig is denk dan aan Een titelpagina, titel, inhoudsopgave, inleiding, onderzoeksvraag, hypothese, verwachting, materialen, resultaten, conclusie, discussie, literatuur, logboek en ga zo maar door. Het ligt er natuurlijk aan waar en wat voor verslag je schrijft en hoe lang je verslag is. Niet alle onderdelen zijn namelijk voor ieder verslag relevant of nodig.

Objectief

Het is ook belangrijk dat je tijdens het schrijven van een verslag objectief bent. Het gaat om de feiten en niet jouw mening en eventuele vooroordelen. Probeer het verslag dus ook zo neutraal mogelijk te schrijven en zo neutraal mogelijke woorden te gebruiken. Vermijd geladen adjectieven zoals gewaagd voorstel, gedurfde conclusie, verrassende tussenkomst enzovoort. Schrijf ook in de we vorm in plaats van de ik- vorm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *