Wanneer kun je het beste voor een wandlamp kiezen?

Bij het maken van een lichtplan denken veel mensen vooral aan plafondlampen en staande lampen, terwijl een wandlamp vaak over het hoofd worden gezien. Dit is echter zonde, aangezien wandlampen een prachtige toevoeging kunnen zijn aan een ruimte, zoals de woonkamer. Hieronder vind je in welke situaties een wandlamp de beste keuze is.

Sfeer creëren

Wandlampen zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, dus het soort licht dat ze bieden, is sterk afhankelijk van de lamp die je kiest. Over het algemeen voegen wandlampen echter veel sfeer toe aan een ruimte omdat ze niet alleen de ruimte zelf verlichten, maar ook een deel van de muur. Het lichtspel dat je kunt creëren met een wandlamp, geeft karakter aan de kamer en kan een gezellige sfeer creëren. Als je dus op zoek bent naar meer sfeer in de kamer, bijvoorbeeld omdat de muren nog erg leeg zijn of je slechts één lichtbron hebt, is een wandlamp de beste keuze om te overwegen.

Accentueren

Waarschijnlijk heb je in je woonkamer of slaapkamer mooie decoratieve stukken hangen waar je trots op bent of die je aan fijne herinneringen doen denken, zoals een foto of portret. Het kan heel mooi zijn om deze stukken te accentueren door ze te verlichten, zodat je er ’s avonds nog van kunt genieten wanneer het donker is. Als je een schilderij of foto aan de muur hebt hangen, is het een goed idee om te denken aan een wandlamp die je boven of onder het stuk kunt bevestigen, zodat je het letterlijk kunt uitlichten in de avonduren.

Functioneel verlichten

Als je ’s avonds op de bank zit met een boek of een breiwerk, heb je waarschijnlijk behoefte aan functioneel licht om goed te kunnen zien wat je doet, zonder de rest van de kamer te verblinden met fel licht. Hiervoor heb je dus een gerichte, functionele lichtbron nodig. Een staande leeslamp kan een optie zijn, maar kan ook behoorlijk in de weg staan. Een wandlamp biedt dan ook een mooie oplossing omdat het ruimte bespaart en je toch het gewenste functionele licht op een specifieke plek in de ruimte kunt creëren.

Buiten verlichten

Wandlampen zijn niet alleen geschikt voor binnen, maar ook voor buiten. Aangezien er geen plafond is om hanglampen aan op te hangen, zijn wandlampen een logische keuze voor buitenverlichting. Je kunt bijvoorbeeld wandlampen plaatsen die automatisch aangaan na zonsondergang, om de oprit te verlichten, of bij de voor- en achterdeur, zodat je ’s avonds zonder moeite de sleutel in het sleutelgat kunt steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *