Dagje weg in eigen land

Hallo mijn naam is Camiel Rooyakkers, de man van Elsa, die samen met Inge de blog ElsaRblog runt. Zo nu en dan mag ik, als gastblog, een stukje schrijven voor deze inspirerende blog over food, diy en vakantiebestemmingen.

Deze keer schrijf ik over een dagje weg in eigen land. Vorige zomer zijn we niet naar zonnige oorden gevlogen omdat we dat te riskant vonden in verband met corona. Mijn vrouw komt uit Portugal en heeft nog veel plaatsen in Nederland niet bezocht. Een reden te meer om er eens op uit te trekken in eigen land. Hieronder een aantal plaatsen die we bezocht hebben en zeker de moeite waard zijn.

Leerdam is de glasstad van Nederland en bekend om zijn kaas. Een bezoek aan de glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum is zeker de moeite waard. Maak een wandeling door het oude stadcentrum of huur een sloepje om lekker uit te waaien op de rivier de Linge.

Oudheusden is een prachtig vestingstadje aan de Bergse Maas. Maak een wandeling door het historische centrum en over de vestingwallen of een rondvaart op de rivier. Elke eerste zaterdag van de maand is er een brocante markt en op zondag zijn er vaak een paar molens in werking. Op de Vismarkt en bij de haven vind je gezellige terrasjes en restaurants.

Gorinchem is de grootste vestingstad die nog helemaal intact is. Maak een wandeling van ongeveer 5 kilometer over de vestingwallen. Even genieten op de terrassen van de gezellige Grote Markt. Hier zijn ook het oude stadhuis en het Gorcums museum. Wil je iets meer avontuur voor de kids, neem dan de veerboot naar slot Loevestein. Een van de bekendste kastelen in Nederland.

Zaltbommel

Zaltbommel is een vestingstad aan de Waal. De grote blikvanger is de Sint-Maartenskerk met zijn karakteristieke stompe toren. Een bezoek aan het Maarten van Rossum huis, tegenwoordig het Stadskasteel Zaltbommel is zeker de moeite waard. Je moet zeker ook op de Waalkade zijn geweest. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op rivier de Waal met zijn Martinus Nijhoffbrug.

Zuid-Limburg hebben we ontdekt met de auto. Via de Mergelland route kom je op de meest uiteenlopende plekjes zoals Vaals, Epe, Slenaken en natuurlijk als bekendste Valkenburg. Door het heuvellandschap denk je gelijk dat je in het buitenland bent. Natuurlijk zijn Duitsland en België dichtbij. Zeker als je via het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg, op het drielandenpunt uitkomt. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht op de heuvels van Zuid-Limburg.

Blijven jullie deze zomer ook in eigen land om Nederland te ontdekken en beleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *